Za razliku od potkožnog sala, visceralna mast ne može se uhvatiti prstima. Riječ je o masnom tkivu koje se nalazi unutar trbušne šupljine i okružuje vitalne organe.

Baš zbog tog položaja oko jetre, bubrega, srca i gušterače nazivaju je ‘tempiranom bombom’, a može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema kao što su karcinom, moždani udar, dijabetes tipa 2, pretilost, kardiovaskularne bolest i visoki kolesterol.

Na sreću postoji hrana koju možete jesti za doručak, a pomoći će vam da se riješite visceralne masti. U pitanju je avokado. Ovo tropsko voće bogato je nezasićenim masnim kiselinama, dijetalnim vlaknima, vitaminima i mineralima. Odličan je izvor kalija, folata i vlakana.

Dodavanje ove namirnice u prehranu moglo bi vam pomoći u izbacivanju visceralne masti.

Studija koja je objavljena u časopisu Journal of Nutrition, pokazala je da svakodnevno uživanje u avokadu smanjuje masnoću na trbuhu kod žena u roku od nekoliko tjedana. Tim znanstvenika sa Sveučilišta Illinois okupio je 105 volontera koji su bili klasificirani ili kao osobe sa prekomjernom težinom ili pretili.

Sudionici su bili podijeljeni u dvije grupe: jedna grupa je uživala u dnevnom obroku koji je uključivao avokado dok su ostali dobivali samo hranu koja je po sastojcima i kalorijskoj vrijednosti podsjećala na zeleno voće.

 

Istraživači su također mjerili razine abdominalne masti kod dobrovoljaca na početku i na kraju studije. Nakon 12 tjedana sudionice, koje su svakodnevno konzumirale avokado, imale su nižu razinu visceralne masti.

Ova promjena je sugerirala da je došlo do korisne preraspodjele masti na trbuhu, nakon režima voća. Međutim, muški sudionici uključeni u istraživanje nisu bili te sreće.

Istraživački tim izvjestio je da se u njihovim nivoima abdominalne masti nisu dogodile nikakve promjene.

 

‘Ono što smo naučili je da je način prehrane, koji uključuje avokado, svaki dan utjcao na način na koji pojedinci skladište tjelesnu masnoću na koristan način za svoje zdravlje, ali su prednosti prvenstveno bile kod žena’, izjavio je autor studije Naiman Kan.

Istraživački tim je dodao da je trenutno potrebno više studija kako bi se istražile veze između konzumiranja avokada i metaboličkog zdravlja. Štoviše, popularno voće ne nudi samo korisne efekte kada je u pitanju masnoća na trbuhu.

Avokado smanjuje razinu lošeg kolesterola

Studija objavljena u Journal of Nutrition pokazala je da dnevna doza jednog avokada također može smanjiti razinu lošeg kolesterola. Promatrajući 45 ispitanika istraživači su primijetili da zeleno voće može ‘značajno’ smanjiti oksidirani loš kolesterol.

 

Slično načinu na koji kisik može oštetiti hranu, sjetite se nasjeckane jabuke koja postaje smeđa. Istraživači su objasnili da je oksidacija također ‘loša’ za vaše tijelo.

‘Istraživanje prehrane koja uključuje avokado je relativno novo područje proučavanja tako da mislim da smo na vrhu ledenog brijega da saznamo više o njegovim zdravstvenim prednostima. Avokado je bogat hranljivim tvarima i mislim da tek počinjemo učiti kako može poboljšati zdravlja’, rekla je ona.