Tri bolesti koje liječi kopriva: Evo kako da koristite biljku koja donosi brojne dobrobiti za zdravlje

Višestruko korisna biljka – kopriva može da ublaži i prevenira brojne bolesti, a naročito ove tri:

Spolja je peckava (morate da je berete sa rukavicama), ali iznutra je prepuna božanskih svojstava. Ovu jedinstvenu biljku, koju neki i danas čupaju kao suvišni korov, još su drevni Grci i Rimljani uspješno koristili za liječenju brojnih tegoba. Zaista, rijetke su biljke koje liječe toliko širok spektar obolenja. Ovo su samo neke od tegoba na koje kopriva dokazano pozitivno djeluje:

  • povećana prostata
  • anemija
  • bolesti žuči, slezine i jetre
  • prehlada
  • čir na želudcu
  • kožne bolesti
  • kamenje u bubregu

Kopriva, između ostalog pruža veliko olakšanje i kod dijabetesa, reumatoidnog artritisa i alergijskog rinitisa, koji su prave epidemije 21. veka, piše “Alternativna za vas“.

1. Dijabetes: Studije su otkrile da kopriva (njeni listovi i stabljika) pomažu u snižavanju nivoa glukoze u krvi, stoga može biti i dobra pomoć u liječenju dijabetesa. Ljekovite materije prisutne u koprivi stimulišu gušteraču na otpuštanje inzulina, dok istovremeno inhibiraju delovanje alfa-glukozidaze – enzima zaduženog za razgradnju ugljenih hidrata. Zahvaljujući tome, telo sporije apsorbuje glukozu pa se spriječava nagli porast nivoa šećera u krvi.Primjena: svako jutro iscjedite u sokovniku sok od svježih listova koprive. Sok pijte razređen s vodom (pomiješajte 15 ml soka s pola čaše vode). Uvijek pijte svježe izmiksirani sok.

2. Reumatoidni artritis: Kopriva smanjuje upalne procese u organizmu, stoga može da ublaži i tegobe koje izaziva reumatoidni artritis.
Njeni listovi imaju blagotvorano dejstvo na artritis i dok osoba miruje i dok je aktivna. Ova moćna biljka djeluje tako da inhibira leukocitnu elastazu, koja igra važnu ulogu u upalnim procesima u organizmu. Jeste li znali da se u drevno rimsko doba primjenjivala metoda ‘šibanja’ kože koprivom kao pomoć kod hronične reume? Zvuči nevjerojatno, ali zaista pomaže.
Riječ je o tzv. urtikaciji, odnosno masaži tijela koprivom s ciljem podsticanja cirkulacije. Stavljanjem svježe koprive na bolna mjesta ublažavaju se simptomi i tegobe artritisa i išijasa. Kada listovi dođu u kontakt s kožom, djeluju kao okidači za stvaranje histamina i serotonina u organizmu, što ublažava bol. No, ako se užasavate ‘šibanja koprivom’, slobodno konzumirajte čaj, koji ima diuretska svojstva, pomaže eliminaciji mokraćne kiseline i natrijuma iz organizma i olakšava tegobe uzrokovane gihtom, reumom i artritisom.Primjena: 2 kašičice sušene koprive prelijte šoljom vruće vode, ostavite da odstoji desetak minuta pa procijedite. Dvaput ili triput dnevno popijte po šolju ovog čaja.

3. Alergijski rinitis: Alergijski rinitis je upala sluznice nosa koja rezultira kihanjem i svrabom. Zbog rinitisa danas sve veći broj ljudi posećuje lejkara opšte prakse. No, kao i kod drugih alergija, i kod alergijskog rinitisa uveliko može da pomogne obični čaj od koprive. U jednoj studiji čak je 57% pacijenata izjavilo da im je kopriva ublažila simptome alergije, a 47% njih potvrdilo je da im je kopriva više pomogla nego klasični lijekovi.Primena: tokom sezone alergije (možete započeti i prije) svaki dan popijte po 2-3 šolje svježe skuvanog čaja od koprive.

Leave a Comment