TRI FEBRUARSKA CVIJETA NOSE POSEBNU SIMBOLIKU

Februar je mjesec ljubavi, ali i mjesec u kom cvijeće ima posebno značenje.

Zato ako želite da ovih dana iznenadite nekoga poklonite mu „cvijeće za februar“. Riječ je o ljubičici, perunici i jagorčevini, a evo zašto se oni smatraju posebnim baš drugog mjeseca u godini.

Svaki mjesec ima svoje cvijeće, a februarsko su ljubičica, perunika i jagorčevina.

Ljubičice

Iako nisu toliko popularne kao ruže, ljubičice su impresivne cvetne biljke na svoj način. Na latinskom je nazvana ljubičica ili viola kao referenca na tradicionalne ljubičaste latice cveća. Ali da li znate da ovi mirisni i delikatni februarski cvetovi takođe cvjetaju u bijeloj, žutoj, krem i plavoj boji?

Ovo cvijeće simbolizuje vjernost ljubav, istinu, odanost, poniznost. Nježno je i dekorativno, a dom unosi posebnu energiju svojim ljupkim laticama, prenosi zena.blic.rs.

Perunika

Perunika simboliše nadu, veru, strast, čistotu i nevinost. Ovaj ukrasni cvijet cvjeta u nekoliko boja, uključujući plavu, ljubičastu, žutu, bijelu, narandžastu, crvenu, ružičastu, braon, pa čak i crnu. Irisi su, generalno, simbol nade, elokvencije, vjere, komunikacije i mudrosti.

Ljubičasti cvjetovi perunike označavaju mudrost i kompliment, dok plavi irisi predstavljaju nadu i vjeru. Žuti su, pak, simbol strasti. I slično bijelom cvijeću uopšte, bijeli cvjetovi perunike označavaju čistoću i nevinost.

Jagorčevina

Primule ili jagorčevine su višegodišnje biljke iz porodice Primulaceae, dok su ruže iz botaničke porodice Rosaceae. Ranocvetajući peršun daju šarene cvjetove u bijelim, žutim, lila, crvenim i smeđim nijansama.

Naklonost i mlada ljubav su simboli ovoga cvijeća.

Hayat

Leave a Comment