U TOM GRMU IMA ZDRAVLJE Trn – gorak lijek iz prirode

Trn divlja šljiva, trn, je samonikla biljka koja raste u grmlju, a veoma je bogata polifenolima koji štite ćelije i funkcionalne elemente krvotoka od kroničnih upala i oksidativnog oštećenja DNK, te u na ovaj način djeluje, između ostalog, u zaštiti krvnih sudova, od skleroze i tromboze krvnih sudova, a time i u zaštiti kardiovaskularnog sistema.

 

Polifenoli i njihovi metaboliti povećavaju toleranciju tjelesnih tkiva na upale, ishemijske ozljede i slična problematična stanja. Naučne studije su pokazale da flavonoidi iz cvijeta smanjuju propusnost kapilara i djeluju protuupalno na unutrašnje organe. Kora i plod sadrže tanine i gorke tvari koje smiruju upalu crijevne sluznice i zaustavljaju proljev, dok cvjetovi i listovi čička potiču rad crijeva i koriste se kao vrlo blago sredstvo za čišćenje.

Čaj od cvjetova trna pomaže u ublažavanju kašlja i bolesti disajnih organa.

Plodovi trna smiruju blaga upalna stanja usta i grla.
Preparati od trna u normalnim količinama ne izazivaju štetne efekte, ali prekomjerna konzumacija može uzrokovati želučane probleme.

Pektin iz ploda trna djeluje umirujuće i opuštajuće na upalu želuca.
Trn je glavni sastojak čaja protiv težine jer njegovi plodovi imaju blago laksativno svojstvo, a cvjetni pripravci imaju blago diuretičko djelovanje.

Sjemenke trna su otrovne jer sadrže glikozid amigdalin, koji sadrži cijanovodik.

Leave a Comment