UGODAN OKUS I MIRIS BAGREMA Drvo s ljekovitim cvjetovima

Bagrem (Robinia pseudacacia, lat.), agacija, drvo je s jestivim, mirisnim i ljekovitim cvjetovima koji se u narodnoj medicini upotrebljavaju za olakšavanje brojnih zdravstvenih tegoba poput prehlade, kašlja, glavobolje i bolova u trbuhu te kao blagi laksativ. U ljekovite svrhe upotrebljava se cvijet bagrema koji ima ugodan okus i miris i može se dodavati drugim čajevima. Iako u narodnoj medicini postoje podatci o ljekovitosti mladih listova bagrema koji imaju antiseptično djelovanje i potiču izlučivanje žuči, potreban je velik oprez jer stariji listovi, a posebno kora i sjemenke, sadrže otrovan toksalbumin robin (do 1,6 %) i neke druge toksične spojeve koji mogu izazvati trovanja s raznim simptomima proljeva, povraćanja, slabosti. Stoga su u širokoj upotrebi najviše sušeni cvjetovi u obliku čaja ili eteričnih ulja za inhalacije. Cvjetovi bagrema sadrže eterično ulje (najviše nerola), glikozide, tanine, pektine, organske kiseline, minerale, vitamine A i C te brojne flavonoide. Iz toga razloga čaj od bagrema, među ostalim, ima protuupalna svojstva, potiče iskašljavanje, djeluje na snižavanje temperature i smanjuje grčeve u trbuhu.

  • Čaj od cvijeta bagrema učinkovito djeluje kod gastritisa, žgaravice, čira na želudcu i dvanaesniku.
  • Med od bagrema ubraja se u najcjenjenije vrste meda. Pomaže kod nesanice, smiruje nadraženi živčani sustav, poboljšava probavu i osnažuje imunitet.
  • Bagrem se rabi i u aromaterapiji. Esencijalno ulje bagrema pridonosi opuštanju te ublažava razdražljivost, iscrpljenost i glavobolju.
  • Uvarak od cvijeta bagrema koristan je za ispiranje usne šupljine kod upale sluznice i parodontalnih bolesti.
  • Ni jedan proizvod od bagrema ne bi trebale uzimati trudnice, dojilje i mala djeca.

Leave a Comment