Upotreba žalfije i njena lekovitost

Žalfija je imala veliki značaj u istoriji zbog svojih lekovitosti. Zanimljiv podatak jeste da je njeno uzgajanje bilo zakonom obavezno.

 

Naime, Karlo Veliki, Franački kralj i kralj Italije zakonom je regulisao uzgajanje žalfije. Kada mu je predočeno kolika je lekovitost žalfije i njen zdravstveni znača, u šta se kasnije i sam uverio izlečivši se od ozbiljne bolesti, naredio je svim manastirima da moraju uzgajati lekovito bilje od kojih će na prvom mestu biti žalfija. Lekovitost žalfije je dakle prepoznata jos u srednjem veku kada je Evropa u pitanju, mada istočna medicina lekovitost ove biljke prepoznaje stolećima pre nove ere.

Žalfija odnosno Salvia officinalis je eterična, raskošna, lekovita i mediteranska biljka koja se vekovima gaji zbog svojih lekovitih svojstava. U našem narodu je poznata pod raznim imenima, kadulja, kaloper, kalaver, džiger-trava, kuš, slavulja itd. Listovi i cvetovi se skupljaju u periodu maj – jul, biljka je izrazitog mirisa a ukus je gorko – ljut. Žafijom su lečena najteža oboljenja pre nastanka antibiotika, pa bi se moglo reći da je bila jedini spas u tim slučajevima.

Pripremala se i koristila na različite načine. Koristila se u svežem i suvom stanju, cedila se i pravilo se eterično ulje od nje, kuvao se čaj od žalfije, žvakala se sveža kod zubobolje i obolelih desni, previjala na rane i povrede dobijene u borbama. Njena izuzetna lekovitost, obzirom da je jedan od najjačih prirodnih antibiotika, anitimikotika i anstiseptika, svrstava i danas žalfiju na prvo mesto, kao kraljicu među lekovitim biljem.

Upotreba žalfije i njena lekovitost

S obzirom da je današnja farmaceutska industrija izuzetno napredna, sve blagodeti žalfije se maksimalno iscrpljuju, a dalja ispitivanja pokazuju da se u njoj kriju i odgovori na pitanja kod kojih konvencionalna medicina još uvek nije dala odgovore. Specijalnim procesima iz ove čarobne biljke izdvajaju se lekoviti sastojci koji se kasnije koriste za proizvodnju raznovrsnih lekova, sprejeva, pastila, vodica za ispiranje usta, sapuna, krema, pasti za zube, čajeva, eteričnih ulja pa čak i parfema u kozmetologiji.

Naučnici danas ispituju uticaj ove medicinske biljke na pamćenje i korišćenje njene lekovitosti u lečenju Alchajmerove bolesti. Prirodna medicina veruje da lekovita svojstva žalfije iako su brojna, još uvek nisu u potpunosti ispitana. Možemo slobodno reći da žalfija spada u najlekovitije biljke na svetu. Divlja žalfija i danas raste na obroncima planina i teško je dostupna, međutim, pitoma žalfija je tako prilagođena da uspeva na balkonima u saksijama i vrtovima širom sveta.

Tako je dostupna gotovo svima a ono što je čini posebnom je sigurno njeno antibakterijsko, antimikrobno, antisepticno i antimikotično dejstvo. Širok je spektar patogenih organizama koje ova biljka uništava pa se stoga koristi u lečenju upornih bakterijskih, virusnih i gljivičnih infekcija grla, bešike, creva, bubrega itd. Ono što je takođe karakteristično je to da žalfija ne stvara rezistenciju kao što je slučaj sa sintetičkim antibioticima. Treba je uzimati, dozirano, po potrebi i uz savet stručnog lica. Nije preporučljiva za trudnice, doilje i epileptičare.

Čaj od žalfije leči razna stanja

Žalfija se koristi kao lek u svim oblicima i svi delovi biljke mogu biti upotrebljeni u zavisnosti od oboljenja koje se leči. Dakle suva, sveža, kao čaj, kao oblog, za ispiranje, žvakanje, cvet, list a ponekad i koren, žalfija je lekovita sva, a najčešće se koristi list i cvet za pripremu čaja. Čaj od žalfije je najkorišćeniji lek i predstavlja moćno sredstvo za lečenje velikog broja oboljenja.

Kao što smo spomenuli, zbog svog specifičnog delovanja žalfija kao lek ili kao pomoćna-dodatna terapija može se koristiti u gotovo svim situacijama. Čaj od žalfije se ne preporučuje jedino maloj deci starosti do godinu dana, doiljama, trudnicama i epileptičarima. Takođe nije preporučljivo koristiti je u dugom vremenskom intervalu kako ne bi došlo do konvulzija – frasova. U nastavku vam navodimo za šta se sve primenjuje čaj od žalfije.

Čaj od žalfije za pluća

Aktivni sastojci u biljci mogu pomoći u smanjenju upala u disajnim putevima. To može biti korisno kod astme, bronhitisa i drugih upalnih stanja pluća. Takođe može olakšati iskašljavanje sluzi iz pluća, čime se olakšava disanje. Ovo je posebno korisno kod kašlja i prehlade. Neke studije sugerišu da žalfija može imati antibakterijsko i antivirusno dejstvo. To znači da čaj od žalfije može pomoći u suzbijanju infekcija u respiratornom sistemu.

Čaj od žalfije za grlo

Žalfija za ispiranje grla i usta se najčešće koristi zbog bolova u grlu ili problema sa desnima, ali može pomoći i kod zubobolje, neprijatnog zadaha i drugih problema u ovoj regiji. Aktivni sastojci u žalfiji mogu smanjiti upalu u grlu, umiriti osetljive i iritirane delove sluzokože. To može biti korisno kod upale grla izazvane prehladom ili infekcijom. Ova biljka ima prirodna antibakterijska i antiseptička svojstva. Kada se koristi kao čaj za ispiranje grla, ona može pomoći u suzbijanju bakterija i mikroorganizama koji mogu izazvati infekciju. Da spomenemo da ima i blago analgetsko dejstvo, što može ublažiti bol u grlu i olakšati gutanje.

Čaj od žalfije za desni

Ako se suočavate sa problemima kao što su upaljene desni, krvarenje desni ili loš zadah, čaj od žalfije može biti prirodni saveznik u održavanju zdravlja vaših desni. Poznata po svojim antimikrobnim i protivupalnim svojstvima, ova biljka vam može pomoći u umirivanju upaljenih desni, suzbijanju infekcija i poboljšanju oporavka usne šupljine.

Čaj od žalfije za debelo crevo

Ako želite da podržite dobro zdravlje svog debelog creva, ovaj čaj može biti dobar izbor. Žalfija, poznata po svojim lekovitim svojstvima, obezbediće brojne benefite za crevno zdravlje, uključujući olakšavanje probavnih smetnji i podršku ravnoteži crevne flore.

Ćaj od žalfije kao lek u ginekologiji

Osim što je poznata po svom kulinarskom i aromatičnom kvalitetu, takođe se ističe svojim lekovitim svojstvima, koja mogu biti korisna i u ginekologiji. Ova biljka može pružiti prirodnu podršku za različite aspekte ženskog reproduktivnog zdravlja, uključujući regulaciju menstrualnog ciklusa, ublažavanje simptoma menopauze i borbu protiv infekcija.

Leave a Comment