Užina koju treba da jedete više puta dnevno kako biste smanjili rizik od raka

Zapravo, grickanje može čak pomoći u smanjenju rizika od raka. Američki institut za istraživanje raka i Svetski fond za istraživanje raka procjenjuju da se između 30 i 40 posto svih vrsta raka može spriječiti ishranom i vježbanjem. Dakle, puno toga zavisi od onoga za čim posežemo kada nas uhvati glad.

Srećom, onkolog dr Lori A. Alfonse otkrila je svoju omiljenu užinu koja zadovoljava želju za grickanjem, a čak može i smanjiti rizik od raka.

Kad dr Alfonse poželi popodnevnu užinu, posegne za šakom miješanih orašastih plodova. Omiljeni su joj bademi, indijski oraščići i pistaći. “Ova grickalica izvrstan je izvor proteina i podiže nivo energije tokom popodnevnog umora”, rekla je za Parade.

Prema studiji iz 2023., jedenje 28 grama orašastih plodova dnevno (otprilike šaka) povezano je sa smanjenjem smrtnosti od raka za 21 posto. To je zato što su orašasti plodovi dobar izvor bioaktivnih spojeva koji pomažu u smanjenju upale te sprečavaju nastanak ili razmnožavanje ćelija raka.

Orašasti plodovi su dobar izvor proteina, vlakana, vitamina E i folne kiseline, svih nutrijenata koji igraju ulogu u prevenciji raka.

Kad u trgovini kupujemo orašaste plodove dr Alfonse savjetuje da biramo one bez dodane soli ili šećera. Ako želimo da dodamo malo ukusa svojim orašastim plodovima, možemo ih posipati različitim začinima poput ruzmarina, majčine dušice ili kurkume.

(B92)

Leave a Comment