VEROVANJA KAŽU DA OVE POKLONE NE SMETE NIKOM DATI: Najviše poklanjamo 1 stvar, stari Srbi misle da donosi NESREĆU i BEDU

Kada god nam se ukaše prilika ili imamo neki povod, drage ljude želimo iznenadimo poklonom, ali postoje oni za koje se veruje da uopšte nisu dobar izbor.

Dan zaljubljenih nam je iza vrata, te verovatno mnogi parovi razmišljaju kako da obraduju ili iznenade voljenu osobu. Osim toga, kada god nekome želimo da kupimo poklon, trudimo se da to bude nešto posebno i autentično. Međutim, prema verovanjima starih Srba postoje predmeti koje nikako ne smete darivati drugome. Naime, smatra se da će upravo toj osobi doneti nesreći i bedu.

Spisak stvari koje prema drevnim verovanjima ne bi smeli da poklanjate:

Oštri predmenti poput noža, britve, igle i sličnih stvari nikada se ne poklanja dragim ljudima. Poklanjanje ovih predmeta kod našeg naroda, kroz izvesno vreme, izaziva svađu i prekid odnosa.

Ogledalo i posuđe takođe ne treba poklanjati jer se veruje da je u ogledalima zarobljena magija. Navodno, poklonjena ogledala donose nevolje u život onog ko ih dobije, dok se posuđe može poklanjati samo ukoliko se u svaki sud ubaci po jedan novčić jer se veruje da prayni sudovi donose siromaštvo.

Sat i upaljač ne treba poklanjati ukoliko želimo da izbegnemo konflikte i prekid odnosa sa osobom kojoj poklanjamo. Postoji staro verovanje da ako devojka kupi momku sat, ili on njoj, počeće da otkucava čas njihovog rastanka. Kineski mudraci veruju da prihvatanje sata na pklon znači početak odbrojavanja do smrti.

Maramice i šalovi takođe, veruje se da donose nevolje i loše ljude u život onog koji dobija ovakav poklon.

Biseri se čine kao sjajna ideja, međutim veruje se da poklonjeni biseri donose bolesti i gubitke u kuću. Biseri su simbol suza siročića i udovica, i baš zato je verovanje o poklanjanju bisera i nastalo.

Novac je takođe na spisku poklona koji ne bi smeli da se poklanjaju, dok je danas ustaljen običaj da se umesto poklona predaje poklon-čestitka sa novcem, odnosno da se u nekoj prodavnici uplati određena svota za koju će darivana osoba moći da izabere ono što želi.

Cveće je najčešći poklon koji dame dobijaju i idealan je za sve prilike, međutim, treba obratiti pažnju na koji način se poklanja.

Običaj je da se poklanja neparan broj cvetova, jer se paran nosi na groblje. To ne važi za bukete od sitnog cveća. Izbegavajte poklanjanje hortenzija, hrizantema i ljiljana, jer se to cveće takođe obično nosi na groblje. Iz istog razloga nikada ne kupujte i ne poklanjajte veštačko cveće.

Leave a Comment