Vitaminska bomba za imunitet: koji su vitamini najbitniji za dobar imunitet

Ljudsko telo je nadareno imunološkim sistemom koji obavlja jednu od najvažnijih uloga, jer nas štiti od virusa, štetnih mikroorganizama i uklanja razne opasnosti koje su pretnja našem zdravlju.

Da bi imunitet nesmetano funkcionisao, moramo voditi računa o svom zdravlju: šetati po čistom vazduhu, jesti kvalitetnu hranu, konzumirati manje šećera, pržene i masne hrane, jesti sveže voće i povrće, vežbati. Ništa manje nije važno izbegavati negativne emocije, alkohol i pušenje.

Imunološki sistem je podeljen na dve vrste: urođeni i prilagodljivi, odnosno onaj koji se stvara tokom života. Urođeni imunitet je prva linija obrane, brz je i sposoban da otkrije mnoge uobičajene zarazne agense, poput virusa i bakterija, dok ovaj drugi, prilagodljivi sistem pruža posebnu odbranu razlikovanjem vrlo suptilnih razlika u sastavu zaraznih sredstava.

Međutim, spor je i može proći nekoliko dana pre nego što se aktiviraju njegove dve glavne stanice: B i T limfociti.

Zima je period kada se naš imunitet mora nadopunjavati više nego ikad.

Koji su vitamini neophodni za imunološku funkciju?

Vitamini i minerali su materije potrebne za mnoge fiziološke procese, koji ispunjavaju različite funkcije kao hormoni i antioksidansi. Istraživanja su pokazala da su mikrohranjivi sastojci neophodni za imunološku funkciju, posebno vitamini A, C, D, E, B6, B12, folna kiselina, selen i cink.

Vitamin A za imunitet

Vitamin A je važan za normalno funkcionisanje različitih vrsta imunoloških ćelija urođenog odgovora, uključujući prirodne ćelije ubice, makrofage i neutrofile. Vitamin A se nalazi u tamnozelenom lisnatom povrću, npr. spanaću, šargarepi, semenkama bundeve, mangu, jajima, jetri, mleku i nekim uljima poput palminog ulja.

Vitamin D za imunitet

Aktivni oblik vitamina D reguliše važne antimikrobne proteine. Vitamin D se nalazi u masnoj ribi, lososu, sardinama, haringi i skuši, kao i u crvenom mesu, jetri, žumancima i obogaćenoj hrani poput žitarica.

Vitamin C za imunitet

Nedostatak vitamina C dovodi do smanjenog imuniteta i veće osetljivosti na infekcije. Uobičajena hrana koja sadrži vitamin C su pomorandže, paprika – crvena i zelena, kivi, jagode, brokoli i mango.

Vitamin E za imunitet

Vitamin E je antioksidans topiv u mastima koji štiti integritet ćelijskih membrana. Vitamin E uglavnom se nalazi u uljima kao što su repica, suncokretovo ulje, kukuruzno ulje i maslinovo ulje. Nalazi se i u bademima, a i u manjim količinama u avokadu.

Folna kiselina za imunitet

Studije na životinjama i posmatračke studije na ljudima pokazale su da je nedostatak folne kiseline povezan s povećanom osetljivošću na infekcije. Folna kiselina se nalazi u spanaću, grašku, leblebijama, pasulju, jetri i brokoliju.

Vitamin B12 za imunitet

Vitamin B12 je važan za sintezu hemoglobina, supstanci koja prenosi kiseonik u crvene krvne ćelije. Istraživanje je pokazalo da pacijenti s dijagnozom nedostatka vitamina B12 – megaloblastična anemija, imaju smanjeni broj prirodnih ćelija ubica. To je ispravljeno dodavanjem vitamina B12, koji se nalazi u mesu, ribi, mleku, jajima i obogaćenim žitaricama.

Vitamin B6 za imunitet

Vitamin B6 potreban je za endogenu sintezu i metabolizam aminokiselina, citokina i antitela. Studije na životinjama i ljudima pokazale su da nedostatak vitamina B6 utiče na aspekte adaptivnog imuniteta. B6 se nalazi u piletini, lososu i tuni, zelenom povrću i zobi.

Cink za imunitet

Cink je presudan za rast i funkciju ćelija. Čak i granični nedostatak cinka može suzbiti aspekte imuniteta. Nalazi se u mesu, školjkama, mlečnim proizvodima poput sira i proizvodima od žitarica.

Selen za imunitet

Adekvatan unos selena neophodan je za pravilan imunološki odgovor, jer je potreban za funkciju različitih enzima zavisnih o selenu. Selen se nalazi u ribi, mesu i jajima.

Vitaminska bomba za imunitet od meda, suvog voća i orašastih plodova

Da bi nadoknadili zalihe hranjivih sastojaka i ojačali imunološki sistem zimi, pokušajte ishranu prilagoditi vrlo korisnoj i ukusnoj vitaminskoj mešavini suvih kajsija, meda, orašastih plodova i limuna.

Svaka komponenta ove smese za jačanje imuniteta korisna je sama po sebi, ali ako ih kombinujete zajedno, možete dobiti pravi slatki lek. Biće posebno korisno za starije ljude koji pate od kardiovaskularnih bolesti i malu djecu koja često imaju grip.

To se objašnjava korisnim sastavom smese, jer su suve kajsije izvrstan izvor kalijuma, koji je neophodan za pravilan rad srčanog mišića; orašasti plodovi mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti zbog visokog sadržaja polinezasićenih masti, a med s limunom savršeno jača imunološki sistem i uništava viruse.

Ali smesa može imati i kontraindikacije, budući da med može izazvati alergijske reakcije, a i smesa je veoma kalorična, pa lekari savetuju da je koristite po kašiku dva puta dnevno, ne više od toga.

Sastojci i priprema vitaminske bombe za jačanje imuniteta

Sastojci:

 • čaša oraha,
 • čaša suvih kajsija,
 • pola šolje meda
 • 1 limun.

Priprema:

U ovom receptu količina suvih kajsija i orašastih plodova trebala bi biti ista. Suve kajsije ostaviti nekih 20 minuta da stoje potopljene u vodi, da bi se isprala sva nečistoća. Limun se u ovom receptu koristi sa korom, pa ga takođe morate temeljito oprati, i obavezno uklonite sve koštice.

Nakon toga suvo voće, orašaste plodove i limun sameljite u mašini za mlevenje mesa. Sada morate samo temeljito promešati i uliti sav med.

Gotova dobijena smesa može se vrlo dugo čuvati u staklenoj posudi u frižideru, i do dva, pa i tri meseca.

Mešavina suvog voća, oraha, meda i limuna za jačanje imuniteta.

Smesa normalizuje rad srca, a takođe pročišćava krv i jača imunološki sistem.

Sastojci:

 • 300 g oraha
 • 300 g suvih kajsija
 • 300 g smokava
 • 300 g suvih šljiva
 • 300 g crnog suvog grožđa
 • 2 kašike meda
 • 2 limuna

Priprema:

Suvo voće isperite toplom vodom, malo ga osušite, a zatim sve sastojke provucite kroz mlin za meso, zajedno sa korom, ali bez koštica. Dobijenu smesu pomešajte s medom i stavite u staklenu posudu.

Smesu treba čuvati na hladnom mestu. Konzumirajte jednu kašiku dnevno, najbolje ujutro, pre jela. Ako imate problema s imunitetom i često ste bolesni, možete povećati unos na 2-3 kašike dnevno.

Tako možete ojačati imunološki sistem i zaboraviti šta su prehlade. Ako odvojite svaku komponentu, postaje jasno da je ovo jedna od najboljih vitaminska mešavina za zdravlje.

Suve kajsije, suve šljive, suvo grožđe, smokve i orasi za imunitet

Suve kajsije. Ovo voće sadrži veliku količinu magnezijuma, kalijuma, gvožđa, vitamina B5, pektin. Uz to, suve kajsije su bogate organskim kiselinama koje uklanjaju metale i radionuklide iz našeg tela. Korisne su kod bolesti srca, anemije, problema s vidom i izvrsno jačaju imunološki sistem. Osim toga, pomaže u uklanjanju začepljenja krvnih sudova.

Suve šljive. Suve šljive sadrže vlakna, organske kiseline, mnoge vitamine i minerale. Ovo voće pomaže kod kardiovaskularnih bolesti i hipertenzije.

Suvo grožđe. Sadrže kalijum, gvožđe, mangan, magnezijum, vlakna, a takođe i vitamine B1, B2, B5. Suvo grožđe se preporučuju kod poremećaja živčanog sistema i kardiovaskularnih bolesti. Koristi se kao profilaktičko sredstvo za anemiju, bolesti bubrega i jetre. Suvo grožđe je idealan izvor energije.

Smokve. Sveže smokve sadrže visoke količine vitamina antioksidanasa kao što su vitamin A, E i K koji nas štite od slobodnih radikala čije razorno delovanje može dovesti do prevremenog starenja, demencije, srčanih bolesti i karcinoma. U smokvama su pronađeni i spojevi sa antikancerogenim delovanjem, benzaldehid i kumarini. Bilo sveža ili sušena, smokva je bogata brojnim zdravim fitonutrijentima, antioksidansima i vitaminima.

Orasi. Sadrže najveću količinu antioksidansa koji efikasno pomažu u jačanju imunološkog sistema. Redovna konzumacija oraha smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i razvoja karcinoma.

Smesa takođe sadrži med i limun, čije su blagodati već svima poznate. Činjenica je da je med koristan, jer sadrži vitamine A, K, E, B grupu, folnu kiselinu, a broj mineralnih materija u njegovom sastavu doseže 300. Med, deluje protivupalno i baktericidno, jača i anestezira.

Ne možemo ni da zamislimo koliko je zdrava mešavina ovog suvog voća i koliko je koristan proizvod koji aktivira metaboličke procese.

Ova mešavina jača telo i pomaže u obnavljanju snage.

Naša vam je preporuka da pročitate i tekst rendana cvekla, šargarepa i jabuka koje vam mogu pomoći u jačanju imuniteta, dok za jačanje imuniteta dok dece preporučujemo vam tekst sok od cvekle za decu za imunitet!

Leave a Comment