Voda u koljenu – simptomi, uzrok i opasnost

Donosimo vam jednostavne savjete kako da se borite sa vodom u koljenu.

Kako bi se mogli kretati nesmetano u zglobovima postoji mala količina tekućine. Međutim, ako se u zglobu nakuplja previše tekućine, to se zove izljev. Kolokvijalno, ovo se naziva “voda u koljenu” ili “natečeno koljeno”. Tekućina zapravo nije voda, već krv ili sinovijalna tekućina.

Ako imate izljev zgloba koljena, to može biti posljedica ozljede, infekcije ili bolesti. Primjenjuje se sljedeće: “Voda u koljenu” nije bolest, već simptom koji zahtijeva liječenje.

Voda u koljenu – simptomi

Ako se u koljenom zglobu nakupilo previše tekućine, to možete reći prije svega činjenicom da je vaš zglob vidno natečen.

Također možete osjetiti bol jer tekućina povećava pritisak u vašoj zglobnoj kapsuli. To može iritirati okolne živce i izazvati osjećaj boli.

Kada se javi bol potpuno je individualna. Pacijenti navode da osjećaju natečeno koljeno u položaju mirovanja, kada su pod stresom, a također i kada vrše pritisak na zglob.

Zbog boli i potrebe za tekućinom u zglobu, možete patiti od izraženih ograničenja kretanja. To vam može posebno otežati savijanje zahvaćene noge. Ljudi s vodom u koljenima također opisuju osjećaj napetosti oko zgloba koljena, koji je povezan s povišenim pritiskom.

DOBRO JE ZNATI!

Ako se tekućina u vašem koljenu zarazi, možete osjetiti znakove upale, poput crvenila i pregrijavanja koljena.

Bakterije su primarno uključene u upalu. Tada je krajnje vrijeme da se konzultirate s liječnikom. Tada se često propisuje antibiotik kako bi se spriječilo da bakterije uđu u krvotok i uzrokuju trovanje krvi (sepsa).

Voda u koljenu – je li opasno?

Izljev zgloba koljena obično se može dobro liječiti. Kao pacijent, i vi možete pomoći smanjenju oteklina bez komplikacija.

Stoga prvo trebate držati koljeno i ohladiti ga. Protuupalne masti također mogu pomoći u smanjenju oteklina ili upala.

Ako se ove mjere prve pomoći ne poboljšaju, svakako biste se trebali posavjetovati s liječnikom kako biste razgovarali o tome kako postupiti. Izljev zgloba koljena postaje opasan samo ako se zanemaruju teški simptomi i znakovi upale.

Šta uzrokuje vodu u koljenu ?

U većini slučajeva izljev zgloba koljena nastaje oštećenjem meniskusa, artrozom u zglobu koljena i općenito mehaničkom iritacijom.

Medicinski stručnjaci razlikuju akutni i kronični izljev zgloba koljena.

Ako imate akutni izljev koljena, vjerojatno je okidač trauma. Na primjer, mogući su problemi sa  ligamentima, oštećenje meniskusa ili izbočenje koljena. Ali oštećenja na zglobu koljena mogu također uzrokovati izljev unutar zgloba koljena.

Ako više puta imate vodu u koljenu, to se naziva kroničnim izljevom koljena. To se često opaža kod infekcija. Različite upalne reakcije u vašem tijelu mogu nadražiti sinovijalnu sluznicu i kao rezultat toga stvoriti više sinovijalne tekućine.

DOBRO JE ZNATI!

Iako se izljev zgloba koljena često može pratiti od fizičkog stresa kod mladih, kod starijih je to više posljedica reumatskih bolesti ili osteoartritisa.

Voda u koljenu – što pomaže?

Dobra vijest: možete mnogo učiniti da poboljšate svoje zdravlje. Treba uzeti u obzir sljedeće mjere kako nestaje izljev zgloba koljena:

Uklonite uzrok izljeva u koljenu (npr. Liječenje artroze, oštećenja meniskusa ili infekcije)

  • Zglob pohranite prema gore ili ga imobilizirajte tako da se smanjuje tekućina u zglobnoj kapsuli.
  • Hlađenje koljena
  • Primjena kućnih lijekova i homeopatija
  • Probodite koljeno kako biste uklonili tekućinu

Kako sebi pomoći

Ako vam je zglob natečen jer je vaše tijelo proizvelo samo više sinovijalne tekućine, sebi možete pomoći jednostavnim stvarima. Kao neposredna mjera može pomoći u smanjenju oteklina.

  • Pauza (odmori svoje tijelo)
  • Led(ohladi natečeni zglob)
  • Kompresija (stavite zavoj za kompresiju. Ako je potrebno, liječnik bi to trebao učiniti za vas).
  • Visoko gore (podignite natečeno koljeno gore)

Ukoliko ne budete mogli sebi pomoći i navedeni savjeti ne budu djelotvorni, u tom slučaju možete uraditi i punkciju koljena. Punkciju izvodi u većini slučajeva ortoped te u videu ispod vam prikazujemo kako se zapravo punkcija radi.

Leave a Comment