Vratite u život svoje biljke: Kora krastavaca je prirodno sredstvo protiv štetočina (video)

Verovatno imate na umu da ostaci kore krastavca mogu biti dobri za kompost, ali da li ste znali da su dobri i za sobne biljke? Čak i kada odaberete kućne biljke koje ne zahtevaju održavanje, štetočine i dalje mogu pronaći put unutra i uhvatiti se. Da biste sprečili neželjene posetioce, koristite kore krastavca kao prirodno sredstvo za kontrolu štetočina.

Gorak ukus kore deluje kao sredstvo odvraćanja od paukovih grinja, mrava, moljaca i osa. Mnogi baštovani u zatvorenom prostoru postavljaju kore krastavca u uglove kuhinje, na prozorske daske ili u ormare kako bi se borili protiv problema sa bubama. Takođe možete napraviti vodu od krastavaca za biljke koja će delovati kao korisno đubrivo.

Na prvi pogled kućna biljka može izgledati isušena, sa smeđim listovima. Listovi mogu početi da žute, venu i opadaju. Pažljivije pogledajte biljku – držite je na svetlosti i okrenite listove i pogledajte ispod i stabljika i duž njih. Ako primetite bilo kakvu mrežu i ono što izgleda kao sitne tačke koje se kreću oko biljke, ima paukove grinje.

Krastavci mogu pomoći u odbijanju paukovih grinja zbog svojih kukurbitacina, jedinjenja gorkog ukusa koja odvraćaju insekte.

Možete direktno postaviti kore krastavca u tlo biljke kako biste sprečili insekte da opsedaju vašu biljku. Sitne paukove grinje takođe vole suvo okruženje. Najbolji način da ih držite podalje od vaših biljaka jeste stvaranje vlažnije atmosfere za vaše biljke, tako da može pomoći redno orođavanje vodom od krastavca.

Grinje ne vole vlagu. Održavanje hidratacije vaših biljaka redovnim prskanjem vode od krastavca sprečiće paukove grinje da se usele i oštete vaše biljke. Jedinjenja krastavca deluju i na prirodno odbijanje paukovih grinja.

Korisnik @creative_explained sa TikToka ima recept za vodu od krastavca koji se lako pravi i može pomoći da vaše biljke izgledaju i da se osećaju najbolje, piše Super žena.

Kako da napravite vodu od krastavaca za biljke

  • Sačuvajte kore od krastavca, ubacite ih u čistu staklenu teglu, napunite vodom i poklopite.
  • Pustite da se kore namače pet dana.
  • Procedite vodu i kompostirajte kore.
  • Napunite čistu bocu sa raspršivačem vodom od krastavca.

Koristite vodu od krastavca da orosite svoje biljke kako biste sprečili da se paukove grinje uhvate. Koristite jači sprej da uklonite grinje koje puze po listovima ili stabljikama biljke. Budite sigurni i poprskajte donju stranu listova gde se kriju paukove grinje.

Ovaj domaći sprej od krastavca je takođe bogat kalijumom i fosforom, što pomaže u promovisanju zdravog rasta biljaka!

Leave a Comment