Za koliko vaš želudac “shvata” da je pun

U pauzi na poslu, dok trčite za djecom, u autu… mnogi od nas navikli su da tako jedu svoje obroke.

A onda se hrana više guta nego što se žvaće i uživa u njoj.

Zdravstveni stručnjaci upozoravaju da je izuzetno važno temeljno sažvakati svaki zalogaj.

Svaki zalogaj treba sažvakati što više puta, i do 30 puta ako je moguće, a kako biste sebi u tome pomogli, prvi korak je da sjednete i jedete u miru.

Istraživanja su pokazala da duže žvakanje hrane rasterećuje sistem za varenje i pomaže crijevima, piše Ordinacija.

Žvakanje je prvi korak u varenju hrane i pomaže želucu da preradi hranu razbijanjem većih čestica hrane na manje. Žvakanje takođe povećava proizvodnju pljuvačke tako da se može progutati bez iritacije jednjaka. Ako se hrana ne žvaće pravilno, veće čestice ulaze u probavni trakt izazivajući probleme sa varenjem kao što su gasovi, nadutost, zatvor, glavobolje i smanjen nivo energije.

Dok žvaćete hranu, proizvodi se više enzima koji pomažu u daljnjoj razgradnji hrane kako bi se pomoglo varenje. Proces žvakanja takođe podstiče proizvodnju hlorovodonične kisjeline u želucu, što dodatno pomaže varenju, regulisanjem pH da bi se povećao nivo kisjelosti što pomaže u razgradnji hrane.

Žvakanje povećava proizvodnju pljuvačke koja sadrži epitelni faktor rasta, polipeptid koji stimuliše rast epitelnog tkiva. Temeljno žvakanje hrane povećava proizvodnju ovog EGF-a, hraneći crijeva.

Dobrobit za usnu šupljinu

Prilikom dužeg žvakanja tvrde hrane masirate desni, a to poboljšava cirkulaciju krvi i održava zdravlje desni.

Stručnjaci za dentalnu higijenu kažu i da intenzivno žvakanje može spriječiti nastanak karijesa jer se tako sastruže plak i izlučuje se više pljuvačke, koja štiti zube od kisjelina i sadrži minerale koji održavaju caklinu jakom i zdravom.

Nutritivna vrijednost

Razbijanje hrane na manje čestice znači da je tijelu lakše da apsorbuje veću količinu hranjivih materija iz hrane. Takođe, dužim žvakanjem, duže će vam trebati da završite obrok.

Uopšteno je potrebno oko 20 minuta da mozak signalizuje želucu da je pun. Dakle, ako jedete sporije, manja je vjerovatnoća da ćete se prejedati.

Činjenica je i da ćete bolje osjetiti ukus ako temeljno žvaćete hranu jer žlijezde u usnoj šupljini izlučuju više pljuvačke koja ‘podmazuje’ receptore ukusa, čineći okuse intenzivnijima, prenose Vijesti.

Leave a Comment