Začin koji čini čuda za cveće: Samo uz njega biljke će biti zdrave i bujne tokom cele godine

Bilo da ste ljubitelj fikusa, filandendrona, orhideja ili ljubičica, priuštite im savršenu zaštitu i sredstvo koje će im pomoći da uvek izgledaju kao sa slike.

Nega cveća ponekad iziskuje mnogo vremena i strpljenja, pogotovo ako ste početnik i ako mislite da bi vam i najotpornije biljke propale.

Ipak, kako će saksije sa sobnim biljem učiniti da svaki prostor izgleda toplo i da odiše prijatnom atmosferom, trud u vezi sa negom neće biti uzaludan. Kad jednom „uhvatite korak“ i naučite šta kom cveću prija, počev od mesta na kom se nalazi, preko doziranja vode i dodavanja prihrane, već posle nekoliko meseci moći ćete da se pohvalite malom botaničkom baštom u domu.

Ako orhideja počne da propada, odstranite oštećeni deo skalpelom i na mesto reza stavite malo cimeta

Sve sobne biljke – od cvetnica poput orhideja, dalija, patuljastih ruža ili afričkih ljubičica do fikusa i filadendrona  koji se često mogu videti u domovima širom Srbije, iznad svega vole pročišćenu saksijsku zemlju, zaštićenu od štetočina. Iskusni cvećari koriste isproban trik: pre nego što biljku spuste u zemlju na koren stave malo cimeta. Takođe, ovaj začin koriste i tako što ga pospu po površini zemlje u saksiji.

Konačno, ako biljka iz nekog razloga počne da propada, skalpelom odstrane oštećeni deo i po površini zdravog dela sipaju malo cimeta. Posle nekoliko dana biljka se oporavi i nastavlja da raste.

Kako cimet štiti biljke?

Ovaj aromatični začin je prirodni fungicid koji uništava gljivice i tera insekte. U kombinaciji sa mlekom i vodom izvanredan je za pospešivanje bujnosti biljaka, posebno onih koje nemaju cvet.

Kad kupite novu saksijsku biljku, pospite kašičicu cimeta po površini zemlje i olovkom ili kašičicom pomešajte cimet sa zemljom. Ovaj postupak ponavljajte svaka tri meseca.

Leave a Comment