Zašto je cink bitan element svake prehrane?

Cink je esencijalni mineral koji je važan za mnoge tjelesne funkcije, a posebno je neophodan za zdrav i funkcionalan imunološki sistem.

Naše tijelo ne skladišti cink, zbog čega je važno jesti hranu bogatu cinkom. Srećom, potrebne su nam samo male količine ovog minerala svaki dan kako bismo napravili veliku razliku u prirodnoj sposobnosti našeg tijela da se bori protiv patogena i abnormalnih stanica, metabolizira hranjive tvari, optimizira diobu stanica i uspori degenerativne efekte starenja. Koje su zdravstvene prednosti cinka?

Imunološka funkcija

Nedostatak cinka smanjuje imunološku funkciju i može vas učiniti osjetljivijim na patogene koji izazivaju bolesti, poput prehlade ili upale pluća. Cink aktivira i razvija T-limfocite, odnosno T-ćelije koje su neophodne za optimalno funkcionisanje našeg imunološkog sistema. Ako imate prehladu, uzimanje suplementa cinka može pomoći u smanjenju njegove dugovječnosti i ozbiljnosti.

Djeluje protiv starenja

Cink djeluje kao snažan antioksidans koji se bori protiv oksidativnog stresa i smanjuje šanse za razvoj brojnih bolesti. Cink također odgađa progresiju degeneracije uzrokovane starenjem i gubitak vida sprječavajući oštećenje stanica retine. Cink također pomaže u održavanju integriteta kože i sluzokože i potiče zacjeljivanje kože i rana.

Balansiranje hormona

Cink ima mnogo efekata na endokrini sistem, uključujući proizvodnju i regulaciju estrogena, progesterona i testosterona koji podržavaju reproduktivno zdravlje. Cink također igra važnu ulogu u upravljanju receptorima hormona štitnjače u hipotalamusu, što je potrebno za izbjegavanje hipotireoze, te uravnotežuje hormon inzulin, koji reguliše šećer u krvi.

Rast i popravka mišića

Cink je neophodan za rast ćelija i deobu ćelija neophodnu za održavanje snage u mišićno-koštanom sistemu. Također pomaže u oslobađanju testosterona i hormona rasta koji grade mišićnu masu i pomažu u održavanju dobrog metabolizma.

Zdravlje crijeva

Cink pomaže u apsorpciji aminokiselina i drugih nutrijenata. Također pomaže u razgradnji ugljikohidrata kako bi se oni lako pretvorili u energiju.

Koji su simptomi nedostatka cinka?

S obzirom na to da se nedostatak cinka smatra jednom od najčešćih veza s bolestima povezanim s pothranjenošću u cijelom svijetu, ključno je svakodnevno uključiti neke namirnice bogate cinkom u svoju prehranu. Nedostatak cinka posebno je čest kod trudnica i dojilja, stoga se trudnicama i mladim majkama preporučuje veći unos. Majčino mlijeko obezbjeđuje dovoljno cinka za dojenčad i pomaže u njihovom rastu i razvoju, međutim, bebama uzrasta od 7 do 12 mjeseci potreban je dodatak minerala kroz ishranu.

KOJA JE HRANA BOGATA CINKOM?

Sjemenke poput onih od konoplje, bundeve i susama pune su cinka. Ove sjemenke također sadrže vlakna, zdrave masti, vitamine i minerale koji su neophodni za uravnoteženu ishranu. Vlakna će također pomoći crijevima da optimalno funkcioniraju, što će dovesti do bolje apsorpcije hranjivih tvari.

Mahunarke

Mahunarke poput slanutka, sočiva i pasulja bogate su fitinskom kiselinom, koja inhibira apsorpciju cinka, ali uz pravilne metode kuhanja i dalje su odličan izvor cinka i mnogih drugih proteina i ugljikohidrata koji su važni za cjelokupno zdravlje.

Orasi

Orašasti plodovi su povezani sa dugovječnošću, sadrže puno zdravih masti, vlakana i minerala koji podržavaju zdravu funkciju mozga. Indijski oraščići imaju posebno dobar omjer bakra i cinka koji pomaže da ti minerali ostanu u ravnoteži u tijelu.

Kakao i tamna čokolada

Kakao i tamna čokolada ne samo da sadrže visok nivo cinka, već sadrže i flavonoide koji djeluju kao antioksidansi koji se bore protiv upala i bolesti.

Povrće

Povrće sa najviše cinka uključuje spanać, krompir i slatki krompir. Sve ovo povrće je prepuno hranljivih materija, uključujući cink. Najbolje je da u prehranu uključite što više povrća kako biste pomogli svom tijelu da bolje funkcionira i bori se protiv bolesti.

Leave a Comment