Zašto je paradajz preporučljivo jesti tokom zime?

U toku letnjih meseci trudimo se da tečnost nadoknadimo iz više izvora, a zimska dehidratacija može da bude posebno opasna – zbog toga se preporučuje unos namirnica sa visokim sadržajem vode.

Paradajz spada u povrtarske kulture koje se uz krompir, krastavac i luk u mnogim regionima sveta najviše konzumiraju. Njegove zdravstvene prednosti su dobro poznate, a novija istraživanja ih potvrđuju, uz otkrivanje novih.

Vlakna, voda, vitamini… Šta su najveće prednosti paradajza?

Jedan sirovi paradajz srednje veličine sadrži više od 1 gr vlakana i samo 22 kalorije, prema podacima U.S. Department of Agriculture.

Takođe, tu su još značajne količine:

  • kalijum
  • vitamini C i A
  • brojni antioksidansi (posebno je važan likopen).

Jedan od najvećih kvaliteta paradajza odnosi se na njegov visok sadržaj vode (čak 94 odsto). Zbog toga je posebno korisno i preporučljivo konzumirati ga ne samo leti, jer se tokom leta hidratacija podrazumeva i tečnost unosimo iz više izvora, već i zimi. Tokom zimskih meseci o unosu tečnosti se brine manje, a to može da rezultira brojnim zdravstvenim problemima.

Evo još 7 razloga da dodamo više paradajza u svoje redovne jelovnike.

1. Paradajz je riznica antioksidanata

Prema podacima USDA, jedna manja porcija paradajza obezbeđuje oko 27 procenata dnevne preporučene vrednosti vitamina C. Uloge vitamina C i drugih antioksidanata su dobro poznate: podržavaju funkciju imunskog sistema i proizvodnju kolagena, smanjuju upalu i pomažu u zaštiti od oštećenja slobodnih radikala i starenja, koji izazivaju bolesti.

Vitamin C takođe poboljšava apsorpciju gvožđa, jer se uneto gvožđe neće zadržati u organizmu bez vitamina C i folne kiseline.

2. Koristi za digestivni sistem i crevnu mikrofloru koje ima paradajz

Ovo povrće pomaže diversifikaciji crevnog mikrobioma, koji može da održi uravnoteženo varenje i imunski sistem, kažu navodi studije objavljene u naučnom časopisu Biology u februaru 2022.godine.

Iako su istraživanja u ovoj oblasti još uvek u ranoj fazi, eksperimenti su otkrili da paradajz kao dodatak ishrani značajno povećava raznovrsnost i bogatstvo mikrobiote creva laboratorijskih životinja i smanjuje inflamatorni odgovor. Ovo možda otvara dobre perspektive za lečenje inflamatornih bolesti creva. Zdrav, raznovrstan mikrobiom je povezan sa brojnim zdravstvenim prednostima, uključujući stabilan imunitet i prevenciju brojnih bolesti, uključujući i maligne.

3. Paradajz kao čuvar zdravlja srca

Velika potrošnja paradajza bila je povezana sa manjim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i smrti od koronarne bolesti srca, prema istraživanju objavljenom u Frontiers in Nutrition u martu 2022. Jedan potencijalni razlog je što su antioksidansi i drugi hranljivi sastojci u paradajzu, posebno likopen, povezani sa smanjenim rizikom od srčanih oboljenja. U jednoj prethodnoj studiji otkriveno je da sos od paradajza u kombinaciji sa maslinovim uljem dobro utiče na nivo holesterola i biomarkere upale.

4. Paradajz kao pomoć u mršavljenju

Sa samo oko 20 kalorija u jednom plodu srednje veličine, sveži paradajz je niskokalorična hrana. Sadržaj vlakana i visok sadržaj vode mogu pomoći da se duže osećamo sito i da lakše održimo zdravu telesnu težinu.

Jedna mala studija pokazala je da suplementacija sokom od paradajza značajno smanjuje telesnu težinu, ali da je potrebno još istraživanja da bi se ti rezultati potvrdili. Nutricionisti savetuju uključivanje paradajza u ishranu kao deo balansiranog menija, sa poštovanje pravila da je uvek bolje pojesti jedan paradajz nego neko povrće opterećeno visokim sadržajem skroba.

5. Prevencija karcinoma

Likopen u paradajzu (najviše prisutan u koži), ima potencijalna antikancerska svojstva u slučaju raka kože. Studije navode da ljudi koji konzumiraju paradajz imaju nižu stopu rizika obolevanja od raka dojke, prostate i pluća, pokazalo je istraživanje. Pretpostavlja se da je u pitanju likopen, koji, prema ovim navodima, poseduje sposobnost da inhibira rast ćelija raka i modulira imunološku funkciju.

Ključ za maksimalnu iskoristljivost likopena je konzumacija paradajza zajedno sa zdravim mastima, jer karotenoidi zahtevaju da se masti pravilno apsorbuju u telu.

6. Paradajz može da sačuva zdravlje očiju

Pored likopenoa, paradajz sadrži karotenoide lutein i zeaksantin, za koje je utvrđeno da pomažu u očuvanju zdravlja očiju i prevenciji makularne degeneracije i katarakte. Vitamin A koji se nalazi u paradajzu je još jedan ključni nutrijent za zdravlje očiju, koji takođe može smanjiti rizik od makularne degeneracije i pomoći u sprečavanju noćnog slepila, prema navodima Michigan State University.

7. Na koji način voda u paradajzu pomaže da ostanemo hidrirani

Paradajz sadrži oko 94 posto vode, što ga čini ultra-hidratantnom namirnicom. Uz to, sadrži i kalijum (292 miligrama u jednom srednjem paradajzu), elektrolit neophodan za pravilnu hidrataciju, koji doprinosi održavanju zapremine intracelularne tečnosti.

Leave a Comment