Zašto je ulje divljeg origana toliko dragocjeno i cijenjeno?

 Tradicionalno se koristi kao prirodni antibiotik i kao pomoć kod raznih upalnih procesa.

Postoji preko 40 vrsta origana. Ipak, nama je poznatija samo ona “obična”, bez koje ne možemo zamisliti pizzu – Origanum Vulgare.

Međutim, najljekovitijom vrstom smatra se ulje Origanum Minutiflorum, koje sadrži i do 90% aktivnog ljekovitog sastojka karvakrola. O čemu se točno radi?

Prije više od 100 godina, René-Maurice Gattefossé, kojeg se smatra ocem moderne aromaterapije, uvidio je kako je eterično ulje mravinca odnosno divljeg origana, bogato spojevima koji se zovu fenoli, prije svega karvakrolom i timolom. Sintetski fenol danas smatramo opasnim, no u 19. stoljeću, kada je gangrena bila čest problem, koristio se za dezinfekciju rana.

René-Maurice Gattefossé uvidio je kako su prirodni fenoli iz eteričnih ulja mravinca gotovo jednako učinkoviti protiv mikroorganizama poput sintetskog fenola, no bitno manje škodljivi za ljudski organizam. No, negdje u to doba pronađeni su prvi antibiotici pa je upotreba eteričnih ulja poput mravinca polako pala u zaborav. Kako je krajem prošlog stoljeća sve više dolazio do izričaja problem rezistencije (otpornosti) mikroorganizama na antibiotike, opet se probudio interes za korištenjem eteričnih ulja. Samim time, i ulje divljeg origana konačno je dobio svojih 5 minuta slave.

Ovo moćno ulje smatra se jednim od najsnažnijih prirodnih antibiotika, a zbog njegove jačine treba biti oprezan kod vanjske primjene i uvijek ga je potrebno miješati s drugim jestivim uljima.

Ulje origana moćan je saveznik u brojnim upalnim procesima

Ulje origana sadrži ružmarinsku kiselinu, koja je snažan antihistaminik i moćniji antioksidans od vitamina E. Ružmarinska kiselina najčešće se koristi u liječenju alergijskih reakcija, bronhijalne astme, reumatoidnog artritisa i gingivitisa. Istraživanja su pokazala da je učinkovit kod bronhitisa, astme i respiratornih problema izazvanih gripom ili prehladom. Jedan od njegovih glavnih sastojaka, karvakrol, bori se protiv infektivnih organizama u infekcijama gornjih dišnih putova, ali pomoći će i kod infekcije donjeg dijela respiratornog sustava.

Ulje origana dobar je saveznik tjelesno aktivnih osoba, jer olakšava grčeve i bol u mišićima, pospješuje zacjeljivanje ozljeda, uganuća, upala tetiva i slično.

Eterična ulja zadržavaju jaku antibakterijsku aktivnost čak i protiv tzv. višestruko rezistentnih mikroorganizama – onih otpornih na nekoliko grupa antibiotika

Eterična ulja također ubijaju mikroorganizme gotovo ne dozvoljavajući razvoj rezistentnosti. Dodatno, za razliku od antibiotika djeluju i protiv patogenih gljivica, tako da se ne događaju disbalansi crijevne i urogenitalne flore čovjeka.
No kada koristiti ulje origana?

Ulje divljeg origana (mažuran, mravinac) od davnina je poznato po svojim blagotvornim svojstvima te se tradicionalno koristi kao prirodni antibiotik i kao pomoć kod raznih upalnih procesa.

Preporučena doza je jedna do četiri kapi tri puta dnevno (ukupno maksimalno 12 kapi dnevno, nikada u jednoj dozi). Koristi se samo za vanjsku uporabu kao eterično ulje za aromaterapiju prilikom čega ga je potrebno razblažiti. Nemojte nanositi ulje na intimna područja.Trudnice i dojilje ne bi smjele upotrebljavati ovo dragocjeno ulje, jer otežava apsorpciju željeza.

Ulje divljeg origana je veoma jako pa se preporuča njegovo razblaživanje, miješanjem sa nekim baznim uljem, najbolje sa čistim maslinovim uljem.

Na koji način koristiti?

Za osjetljive dijelove tijela može se koristiti samo u izuzetno niskim koncentracijama (1:200 i više) pa uvijek prvo testirajte mješavinu koju ste napravili i to na manje osjetljivim dijelovima kože!
Prije upotrebe posavjetujte se sa svojim liječnikom ili ljekarnikom. Trudnice, dojilje i osobe koje pate od alergijskih reakcija ne smiju upotrebljavati ovaj proizvod. Ako primijetite alergijsku reakciju nakon primjene proizvoda, odmah prestanite s upotrebom.
Prirodna esencijalna ulja su vrlo koncentrirani proizvod te se moraju upotrebljavati s velikim oprezom. Uvijek ga razrijedite s uljnim nosačima (biljna ulja), ako ga primjenjujete lokalno.

Leave a Comment