Zašto je unos vode podjednako važan i zimi?

Unos dovoljno vode u organizam zimi je izuzetno važan iako se možda ne čini tako.  Takođe možete biti iznenađeni ako se tokom zimskih mjeseci osjećate prilično dehidrirani, posebno zbog grijanja koje je normalno na niskim temperaturama.

Zanemarivanje hidratacije tokom zime može dovesti do brojnih zdravstvenih problema, uključujući oštećenu imunološku funkciju i loše zdravlje kože.

Zato, iako vam se čini da to nije toliko važno kao ljeti, veoma je važno i da zimi unosite dovoljno vode u organizam. Zašto je važno unositi dovoljno vode zimi?

Tokom zime tijelo gubi vlagu zbog suvog vazduha.

Ova pojava se javlja kroz disanje i isparavanje kože, zbog čega je od presudne važnosti da se gubitak tečnosti nadoknadi povećanjem unosa vode.

Gubitak tečnosti kroz kožu

Hladnoća može izazvati suvu kožu, a grijanje dodatno doprinosi njenom isušivanju.

Redovno pijenje vode pomaže u održavanju hidratacije kože i sprečava gubitak vlage.

Niske temperature izazivaju suvoću kože

Sa nižim temperaturama koža često postaje suva. Pijenje puno vode može pomoći da se koža hidrira iznutra i spreči suva koža, koja puca, izaziva nelagodnost, svrab, iritaciju i druge neželjene efekte.

Fizička aktivnost Iako možda neće biti toliko žeđi kao ljeti, zimske aktivnosti kao što su skijanje, sankanje ili planinarenje mogu dovesti do znatnog gubitka tečnosti kroz znojenje. Adekvatan unos vode pomaže u održavanju energetske ravnoteže i izbjegavanju dehidracije.

Prevencija bolesti

Hidratacija igra važnu ulogu u jačanju imunog sistema. Tokom zimskih mjeseci, kada su virusi i bakterije češći, dobro hidriranje može pomoći u sprečavanju respiratornih infekcija i drugih bolesti.

Sprečavanje stvaranja kamena

U nekim slučajevima, smanjeni unos tečnosti može povećati rizik od stvaranja kamena u bubregu.

Redovno pijenje vode pomaže u održavanju ravnoteže i sprečava stvaranje kamenja.

Više mokrenja

Boravak u hladnom okruženju može uzrokovati da bubrezi proizvode više urina nego obično, što čini vodu za piće posebno važnom za sprečavanje dehidracije.

(B92)

Leave a Comment