Zdravstvena korist banana koje niste svjesni

Vjerovatno ste znali da su banane dobar izvor kalijuma. Ali, one su mnogo više od toga i dijetetičari sada otkrivaju koje sve koristi možete da imate od ovog omiljenog tropskog voća.

Zašto su banane najbolje voće

Istraživanja ukazuju da, piše magazin Helti, banana ima izvanredan broj nutritivnih prednosti. One sadrže antioksidante koji jačaju imunitet i smanjuju rizik od hroničnih bolesti, dobre su za san, jer imaju triptofanon i melatonin. Bogate su vlaknima koja usporavaju varenje i duže vas drže sitim.

Zašto su banane dobre za zdravlje crijeva?

Istraživači iz Australije su 2021. pregledali više od 50 prethodnih studija kako bi bolje razumjeli kako gastrointestinalni sistem utiče na naše opšte zdravlje. Oni su otkrili važnost uravnoteženog mikrobioma koje podstiču probiotici.

Ali ne možete samo konzumirati probiotike svaki dan. Ovim zdravim bakterijama je takođe potrebna ishrana — i tu dolazi hrana poput banana

“Banane su veoma bogate vrstom vlakana koja se zove rastvorljiva vlakna, a koja su vrsta prebiotika”, kaže Seli Tvelman, registrovani dijetetičar.

Prebiotici su hrana koju ove dobre crijevne bakterije koriste za obavljanje čitavog niza zdravih aktivnosti, igrajući važnu ulogu u funkcijama kao što su varenje i regulacija imunološkog sistema.

“Naš gastrointestinalni trakt je zapravo osnova za sve naše zdravstvene sisteme“, objašnjava Tvelman objašnjavajući da ako se dobre bakterije crijevnog mikrobioma ne nahrane prebioticima, one će izumrijeti i stvoriti neravnotežu crevnih bakterija što dovodi do hroničnih stanja kao što su inflamatorna bolest crijeva, gojaznost, dijabetes i rak.

Banane kao hrana za mozak

Hranjenje crijevnog mikrobioma takođe utiče na bolje mentalno zdravlje. Emili Klermont, dijetetičar, kaže da postoji sve veći broj istraživanja koja otkrivaju blisku, dvosmernu komunikaciju između našeg mozga i crijeva.

“Istraživači sugerišu da promjene u mikrobiomu crijeva mogu da modifikuju komunikaciju sa mozgom”, kaže.

Da li su banane diuretik?

Banane ublažavajući upalu, rastvorljiva prebiotička vlakna voća mogu pomoći u ublažavanju zatvora – uobičajenog krivca za neprijatno nadimanje. Visok nivo kalijuma u banani takođe pomaže vašim bubrezima da isperu višak vode i soli iz vašeg organizma, podstičući diuretički efekat koji smanjuje zadržavanje vode i nadimanje.

“Kalijum takođe pomaže bubrezima da održe dobar krvni pritisak”, kaže Tvelman.

To je zato što previše vode i soli opterećuje zidove naših arterija.

Kako imati odlično zdravlje crijeva

Kao prebiotičko vlakno, banane hrane dobre bakterije u crijevima i promovišu zdravo varenje kako bi vam pomogle da izgledate i osjećate se najbolje. Ipak, postoji više u održavanju zdravog mikrobioma od konzumiranja čokoladnih smutija od banane ili hleba od banane koji je odobrio dijetetičar. Našim crijevnim bakterijama je takođe potrebna izbalansirana ishrana, tako da stručnjaci kažu da treba da budete sigurni da jedete čitav asortiman hrane bogate vlaknima.

Pored banana, prebiotici se prirodno nalaze u velikom broju povrća, voća i cijelih žitarica – tu spadaju luk, bijeli luk, jabuke, špargle, maslačak i artičoke.

(PolitikaMagazin)

Leave a Comment