Zelena salata za zdravlje: Ljekovita svojstva koja trebate znati

Zelena salata je odlična za zdravlje. Ljekovita svojstva zelene salata su mnogobrojna.

Može smanjiti kolesterol, regulirati san, kontrolirati tjeskobu, smanjiti upalu i dati tijelu mnogo važnih antioksidanata.

Što je zelena salata? 

Zelena salata nosi službeni naziv Lactuca sativa te su ju prvi put uzgajali Egipćani prije više od tisuću godina. Koristili su njezino sjeme za proizvodnju ulja, kao i njezine listove. Salata ima i kulturno i religijsko značenje u Egiptu te se smatrala svetom. Kasnije su ju počeli uzgajati Grci i Rimljani.

U razdoblju između 16. i 18. stoljeća su ljudi počeli kultivirati razne vrste zelene salate. Tijekom Srednjeg vijeka u Europi zelena salata je smatrana kao biljka koja sadrži mnoga ljekovita svojstva te se spominje u nekoliko srednjovjekovnih tekstova. Mogu se pronaći primjeri prepisivanja zelene salate kao lijeka za određene tegobe.

Sušena zelena salata prepisivana je kao lijek za nesanicu te se koristila kao kapi za nos, sedativ te lijek za grčeve. U Srednjem vijeku te pri početku modernih vremena, proširila se iz Europe do Sjeverne Amerike.

Tijekom 19. stoljeća proširila se i na druge dijelove svijeta, posebno na Aziju, Južnu Ameriku, Afriku i Australiju. Danas se zelenu salatu može pronaći u svim dijelovima svijeta.

Zelena salata: Nutritivna vrijednost

Zelena salata sadrži dosta vode kao i manje količine kalorija, proteina, masti, ugljikohidrata, dijetalnih vlakana i šećera.

Minerali i vitamini koje možemo naći u njoj uključuju kalcij, željezo, magnezij, fosfor, kalij, natrij i cink uz vitamine B kao što je tiamin, riboflavin, niacin, folate, vitamin B6 te vitamina C, A, E i K.

Zelena salata: Kalorije i ugljikohidrati

Zelena salata u količini od 100 grama sadrži oko 2,9 g ugljikohidrata i 15 kalorija.

Zašto je zelena salata odlična za zdravlje? 

Tisućama se godina koristila u medicinske svrhe jer je jako dobra za zdravlje. Slijedi nekoliko razloga zašto je zelena salata dobra za zdravlje.

1. Zelena salata djeluje protuupalno 

Zelena salata sadrži protuupalna svojstva koja kontroliraju upalne procese. U eksperimentima je potvrđeno da ekstrakt zelene salate može znatno smanjiti upale u tijelu, no potrebno je više istraživanja kako bi rezultati bili jasniji.

2. Zelena salata smanjuje kolesterol

Ona može biti korisna pri smanjenju kolesterola koji često dovodi do kardiovaskularnih bolesti i drugih teških stanja. Visok kolesterol je jako loš te može dovesti do srčanog i moždanog udara. Provedeno je istraživanje na štakorima kako bi se testirao utjecaj konzumacije zelene salate na kolesterol i mast.

Rezultati su naznačili da se pojavilo znatno smanjenje kolesterola kod miševa koji su jeli zelenu salatu nasuprot onima koji ju nisu jeli.

U većini slučajeva uočena je lipidna peroksidacija koja je zaslužna za taj oblik kontrole kolesterola. To pokazuje da bi ona mogla pomoći smanjiti rizik od razvitka kardiovaskularnih bolesti.

VIDI OVO: Najzdravija salata na svijetu: Jeste li probali ovu biljku?

3. Pospješuje san

Unani medicina koristila je zelenu salatu za pospješivanje sna. Istraživanje je pokazalo da ona povećava kemikaliju koja je, kada je dana miševima, imala sedativan učinak.

Istraživanje iz 2013. godine pokazalo je da su za taj učinak zaslužni nepolarni agenti u salati. Također je zabilježen smanjen ritam srca. Navedena kemikalija djeluje tako što blokira uzbuđenje mišića i neurona.

4. Djeluje kao antioksidant 

Istraživanje je pokazalo da zelena salata može djelovati kao antioksidant koji se bori protiv utjecaja slobodnih radikala. Antioksidanti su biokemikalije koje dobivamo prehranom. Jako su važni za zdravlje i prevenciju bolesti.

Antioksidanti djeluju kao barijere za slobodne radikale koji nastaju tijekom staničnog metabolizma. Ti slobodni radikali mogu napasti zdrava tkiva, stanice i DNA u njima. Antioksidanti, u drugu ruku, neutraliziraju slobodne radikale prije nego napadnu tkiva i stanice.

Leave a Comment