Znate li da čaj od kamilice ima brojne prednosti? Evo kada ga je najbolje piti!

Kamilica nudi obilje potencijalnih zdravstvenih dobrobiti, uključujući ublažavanje tjeskobe, bolji san i umirujući želudac.

Kava je naveliko piće koje se bira za jutarnji obrok. Ali ako želite smiriti svoj um nakon stresnog podnevnog sastanka ili ublažiti probavne tegobe nakon obilnog obroka, najbolje je da preskočite kavu i umjesto toga popijete šalicu čaja od kamilice. Stručnjaci su podijelili glavne prednosti čaja od kamilice, što bi vas moglo uvjeriti da nekoliko vrećica uvijek imate pri ruci, piše Mind Body Green.

Može ublažiti tjeskobu.:”Kamilica posebno djeluje na živčani sustav”, kaže Robinett. “Koristimo ju za nervozu kod ljudi svih dobi.” Čaj od kamilice odavno se koristi za poticanje smirenosti, a biljka može pomoći u liječenju opće tjeskobe, napominje Robinett. U dugotrajnoj studiji na 93 sudionika, istraživači su otkrili da konzumacija ekstrakta kamilice farmaceutske kvalitete značajno smanjuje umjerene do teške simptome generaliziranog anksioznog poremećaja. Slično tome, meta-analiza je otkrila da je kamilica sigurna i učinkovita u liječenju generaliziranih anksioznih poremećaja nakon dva i četiri tjedna korištenja, iako nije pomogla u ublažavanju stanja tjeskobe. Ipak, nijedna od ovih studija nije posebno analizirala učinke čaja od kamilice. Trenutačno nema mnogo istraživanja o mehanizmima koji stoje iza potencijalnog učinka kamilice na smanjenje anksioznosti. Međutim, flavonoidi biljke mogu biti faktor koji pridonosi, jer mogu utjecati na neurotransmisiju dopamina, GABA i noradrenalina ili regulirati funkciju hipotalamus-hipofiza-adrenokortikalne osovine, što može igrati ulogu u odgovoru na stres.

Može minimizirati simptome depresije: Uz suzbijanje tjeskobe, čaj od kamilice također može ublažiti simptome depresije, kaže Robinett. Međutim, istraživanja su ograničena. Mala studija, na primjer, sugerira da pijenje čaja od kamilice može značajno smanjiti simptome depresije kod žena nakon poroda. Štoviše, čaj od kamilice može učiniti lijekove protiv depresije učinkovitijima. U drugoj studiji, sudionici s depresijom pili su biljni čaj koji se sastojao od 20 miligrama kamilice i 1 miligrama šafrana dva puta dnevno tijekom mjesec dana uz uzimanje propisanih antidepresiva. Istraživači su otkrili da je biljni čaj povećao učinkovitost lijekova, pomažući u daljnjem ublažavanju simptoma depresije povećanjem dostupnosti triptofana u mozgu. Triptofan je prekursor neurotransmitera serotonina, spoja koji je povezan s depresijom.

Može poboljšati san: Pijuckanje šalice čaja od kamilice može produbiti vaš san. Meta-analiza je otkrila da je kamilica značajno poboljšala kvalitetu sna, dok je gore spomenuta studija na ženama nakon poroda također otkrila da je ispijanje čaja od kamilice povezano sa značajno nižim rezultatima neučinkovitosti sna. Ova potencijalna dobrobit čaja od kamilice može se zahvaliti, još jednom, flavonoidima biljke, posebno apigeninu, koji se veže na benzodiazepinske receptore u mozgu i može izazvati sedativni učinak.

poster

Može ublažiti probavne tegobe: Šalica čaja od kamilice mogla bi vam pomoći u smirivanju želučanih tegoba, kaže Robinett. “Kamilica je također karminativ, što znači da pomaže u opuštanju glatkih mišića u probavnom traktu, ublažava grčeve, nelagodu, probavne napetosti ili usporenu pokretljivost”, objašnjava ona. Pokazalo se da biljka smanjuje simptome gastrointestinalnih poremećaja, uključujući nadutost i bolove u trbuhu, jer povećava razinu antioksidansa i štiti želučanu sluznicu, između ostalih čimbenika. Kamilica također može pomoći u ublažavanju proljeva; kada su djeca koja su patila od akutnog proljeva tri dana primala mješavinu ekstrakta kamilice i jabučnog pektina, stanje se povuklo brže nego kod djece koja su primala placebo.

Leave a Comment